Mi okozza a benőtt körömöt és mit tehetünk ellene?

Egy benőtt köröm nagyon kényelmetlen és a körömágy rendkívül fájdalmas gyulladását okozhatja.

A köröm benövésének többféle oka lehet. Leggyakrabban a túl rövid és lekerekített körömvágás okozza. Egy óvatlan mozdulattal megsérthetjük a körömágyat, a sérülésen keresztül kórokozók juthatnak a bőrbe, annak gyulladását okozva.
Túl szoros lábbeli rendszeres viselése is megzavarhatja a köröm növekedését, ha a körmöt huzamosabb ideig a környező szövetbe, a körömágyba nyomja.

A kialakuló gyulladás rendkívül nagy fájdalmat képes okozni.

A benőtt köröm kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő lábbeli használatával és a körmök rendszeres, egyenesre vágásával.

Nagyon fontos, hogy a láb bőre megfelelően lélegezzen, szellőzzön – kerülje a izzadást, ezért használjon pamut zoknit.
A teljes gyógyulásig fokozottan kerülje a szoros lábbeliket, illetve a hölgyek a köröm lakkozását és az esztétikai pedikűrt.

Ha még nem annyira vészes a helyzet

Kezdetben, ha a benőtt köröm még nem jár együtt nagyfokú fájdalommal és gyulladással, akkor nagy odafigyeléssel magunk is megpróbálhatjuk megoldani a problémát.

Ehhez áztassa a lábát langyos szappanos vízből készült lábfürdőbe, hogy lágyítsa a bőrt és a körömlemezt. Ezt követően óvatosan – fertőtlenített körömvágó ollóval – megpróbálhatja eltávolítani a benőtt körömrészt. Ezután fertőtlenítse a területet, illetve alkalmazzon helyileg gyulladáscsökkentő kenőcsöt.

Ahogyan a köröm növekedése folytatódik és a szabad széle alá már finoman be tud nyúlni, megpróbálhatja a körmöt itt egy kissé felfelé emelni, majd alá helyezni óvatosan egy vékony réteg kötszert, hogy a körömlemez a bőr szintje fölé nőhessen. Ezt az izolációt azonban naponta cserélnie kell, hogy ne keletkezzen tőle gyulladás.

Ha nagyobb a baj

Ha a fentebb javasoltakat nem szeretné vagy nem tudja biztonsággal elvégezni, vagy már nagyon nagy a fájdalom, mert kifejezett a gyulladás, akkor feltétlenül forduljon bőrgyógyász vagy sebész szakorvoshoz!

Súlyosabb esetben – helyi érzéstelenítésben – sebészi úton eltávolításra kerül a benőtt körömrész, valamint helyileg alkalmazva kötésben biztosan, de szükség esetén szájon át is antibiotikus kezelést fog kapni.


Bőrgyógyászati panasza van?


Közelebb a segítség, mint gondolná…

Készítsen fotókat, válaszoljon néhány kérdésre és 24 órán belül szakorvosi diagnózist, valamint kezelési javaslatot kap – szükség esetén recepttel.


Facebook