Mindannyian tudjuk, milyen fontos a változatos étkezés és mindennap megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása.

De vajon azt is tudjuk, hogy mely anyagok fontosak a bőr egészsége és szépsége szempontjából, és hogy ezek mely gyümölcsökben, zöldségekben vagy élelmiszerekben találhatók meg? Lássunk néhány példát a teljesség igénye nélkül!

Kezdjük a gyümölcsökkel:

Áfonya

Az áfonya sejtvédő és öregedésgátló hatású, jelentős A-vitamin tartalmával segíti a bőr természetes hámlását, megújulását.

Avokádó

Az avokádó különféle vitaminokat (például B3- és E-vitamint) tartalmaz, amelyek elősegítik a bőr regenerálódását és gátolják a bőrgyulladás kialakulását.

Citrom

A citrusféléknek magas a C-vitamin tartalma, mely a bőr öregedését elősegítő szabad gyökök elleni küzdelemben segít. Támogatja a kollagén felhalmozódását, amely biztosítja a sima bőrt. Megakadályozhatja a bőrhibák, például a pigmentfoltok kialakulását. A bőrre gyakorolt ​​pozitív hatások mellett csökkenti a fáradtságot és erősíti az immunrendszert.

Görögdinnye

A görögdinnye nagy mennyiségben az egészséges sejtműködést elősegítő hatású, ún. bioaktív anyagokat, valamint sok vizet tartalmaz. Segíti a bőr hidratálását és véd az UV fény károsító hatásától.

Fekete ribizli

A ribizlinek magas a C- és E-vitamin tartalma, támogatja a sebgyógyulást és akadályozza a ráncok kialakulását.

 

A gyümölcsök mellett bizonyos zöldségfajták fogyasztása is jótékony hatással van a bőrre, például:

Paradicsom és répafélék

Karotinoidokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bőrt az UV-sugaraktól való védelemben és akadályozzák a bőr öregedését.

Retek- és káposztafélék

Különféle kénvegyületeket tartalmaznak, amelyek méregtelenítő hatással bírnak, valamint magas C- és B3-vitamintartalmuk sokat tehet a sima bőr megőrzéséért. A B3-vitamin, másnéven niacinamid, ezenkívül nagyon hatékony vegyület a pattanások elleni küzdelemben.

Spenót

A spenót sok vizet tartalmaz, de magnéziumot, vasat és különféle vitaminokat is, például C- és E-vitamint, így támogatja a fiatal, feszes és ránctalan bőr megőrzését.

Uborka

Az uborka sok vizet és szilíciumot tartalmaz, ezzel segíti a bőr hidratációját és erősíti a kötőszövetet.

 

A gyümölcsök és zöldségek mellett egyéb ételek fogyasztása is támogatja a bőr egészségét. Például a következők:

Méz

Közvetlenül a bőrre is felvihető, serkenti a véráramlást, puhává, selymessé teszi a bőrt. Propolis tartalma gyógyító hatással van a sebekre, égési sérülésekre és egyéb bőrbetegségekre.

Tojás

Cinket, szelént, fehérjét és különféle vitaminokat (pl. B5 és E vitamint) tartalmaz nagy mennyiségben. Elősegíti a haj növekedését és növeli a hajszálak rugalmasságát.

Diófélék, hagyma, növényi olajok

Ez a három ételféleség Q10-koenzimet tartalmaz. Ez az enzim akadályozza a bőr öregedését, felelős a sejtek energiaellátásáért és védelméért. Valamint a növényi olajok fokozzák a bőr teltségét, így segítik a fiatalos külső megőrzését.


Bőrgyógyászati panasza van?


Közelebb a segítség, mint gondolná…

Készítsen fotókat, válaszoljon néhány kérdésre és 24 órán belül szakorvosi diagnózist, valamint kezelési javaslatot kap – szükség esetén recepttel.


Facebook