Mindannyian tudjuk, milyen fontos a változatos étkezés és mindennap megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása.
De vajon azt is tudjuk, hogy mely anyagok fontosak a bőr egészsége és szépsége szempontjából, és hogy ezek mely gyümölcsökben, zöldségekben vagy élelmiszerekben találhatók meg? Lássunk néhány példát a teljesség igénye nélkül!
Kezdjük a gyümölcsökkel:
Áfonya
Az áfonya sejtvédő és öregedésgátló hatású, jelentős A-vitamin tartalmával segíti a bőr természetes hámlását, megújulását.
Avokádó
Az avokádó különféle vitaminokat (például B3- és E-vitamint) tartalmaz, amelyek elősegítik a bőr regenerálódását és gátolják a bőrgyulladás kialakulását.
Citrom
A citrusféléknek magas a C-vitamin tartalma, mely a bőr öregedését elősegítő szabad gyökök elleni küzdelemben segít. Támogatja a kollagén felhalmozódását, amely biztosítja a sima bőrt. Megakadályozhatja a bőrhibák, például a pigmentfoltok kialakulását. A bőrre gyakorolt pozitív hatások mellett csökkenti a fáradtságot és erősíti az immunrendszert.
Görögdinnye
A görögdinnye nagy mennyiségben az egészséges sejtműködést elősegítő hatású, ún. bioaktív anyagokat, valamint sok vizet tartalmaz. Segíti a bőr hidratálását és véd az UV fény károsító hatásától.
Fekete ribizli
A ribizlinek magas a C- és E-vitamin tartalma, támogatja a sebgyógyulást és akadályozza a ráncok kialakulását.
A gyümölcsök mellett bizonyos zöldségfajták fogyasztása is jótékony hatással van a bőrre, például:
Paradicsom és répafélék
Karotinoidokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bőrt az UV-sugaraktól való védelemben és akadályozzák a bőr öregedését.
Retek- és káposztafélék
Különféle kénvegyületeket tartalmaznak, amelyek méregtelenítő hatással bírnak, valamint magas C- és B3-vitamintartalmuk sokat tehet a sima bőr megőrzéséért. A B3-vitamin, másnéven niacinamid, ezenkívül nagyon hatékony vegyület a pattanások elleni küzdelemben.
Spenót
A spenót sok vizet tartalmaz, de magnéziumot, vasat és különféle vitaminokat is, például C- és E-vitamint, így támogatja a fiatal, feszes és ránctalan bőr megőrzését.
Uborka
Az uborka sok vizet és szilíciumot tartalmaz, ezzel segíti a bőr hidratációját és erősíti a kötőszövetet.
A gyümölcsök és zöldségek mellett egyéb ételek fogyasztása is támogatja a bőr egészségét. Például a következők:
Méz
Közvetlenül a bőrre is felvihető, serkenti a véráramlást, puhává, selymessé teszi a bőrt. Propolis tartalma gyógyító hatással van a sebekre, égési sérülésekre és egyéb bőrbetegségekre.
Tojás
Cinket, szelént, fehérjét és különféle vitaminokat (pl. B5 és E vitamint) tartalmaz nagy mennyiségben. Elősegíti a haj növekedését és növeli a hajszálak rugalmasságát.
Diófélék, hagyma, növényi olajok
Ez a három ételféleség Q10-koenzimet tartalmaz. Ez az enzim akadályozza a bőr öregedését, felelős a sejtek energiaellátásáért és védelméért. Valamint a növényi olajok fokozzák a bőr teltségét, így segítik a fiatalos külső megőrzését.