A hemangióma egy jóindulatú érdaganat, ami az erek abnormális burjánzása miatt alakul ki. Méretétől és elhelyezkedésétől függően legtöbbször csupán esztétikai problémát jelent, azonban komplikáltabb esetekben sérülhet, vérezhet, felszínén fekély keletkezhet, illetve nyomási tüneteket is okozhat. Hemangiomák nemcsak a bőrön, hanem a belső szerveken is előfordulhatnak, úgy mint a máj, az agy, a légzőrendszer szervei, vagy a gyomor-bélrendszer egyéb részei. Ebben a cikkben röviden áttekintjük a hemangiómákat érintő legfontosabb gyakorlati tudnivalókat.

A hemangióma tünetei

Hemangiómák bármely életkorban megjelenhetnek – egyaránt érinthetik a csecsemőket, gyermekeket és felnőtteket, ámbár a klinikai jellemzők, az elváltozások viselkedése és a tennivalók eltérőek.

A csecsemőkori (infantilis) hemangiómák jelen lehetnek akár már a születéskor vagy pedig az azt követő néhány hét folyamán jelennek meg. Lehetnek felületesek vagy mélyen elhelyezkedők, vagy ezek keverékei. Általában vöröses-kékes színűek (a mélységtől is függően), alakjukat tekintve többnyire teljesen szabálytalanok. Méretük is rendkívül változatos: lehet a hemangióma csupán egy apró folt, de akár teljes testrészt elfoglaló nagyságú is. Az elváltozások jellemzően a gyermek féléves koráig intenzíven növekednek – habár ez az időtartam függ a kiindulási mérettől, illetve az elhelyezkedési mélységtől is -, majd az idő előrehaladtával elkezdenek visszahúzódni, jellemzően 4 (a mélyebbek 7-8) éves kor körülre eltűnnek, de olykor az is előfordul, hogy változatlan méretben megmaradnak. A veleszületett érburjánzás leginkább csak esztétikai problémát jelent, azonban egy, az orron vagy gégén megjelenő nagyméretű hemangióma légzési, a szemhéjon lévő pedig látási panaszokat okozhat. Ezenkívül vannak speciális megjelenésű és elhelyezkedésű hemangiómák is, melyek bizonyos szindrómák részjelenségei.
Felnőttkorban a sokkal apróbb, ér eredetű anyajegyek megjelenése a jellemző, ezek a cherry angiomák vagy senilis angiomák. A szabályos, szimmetrikus, apró, vörös pontok, kisebb-nagyobb pöttyök teljesen ártalmatlanok, elsősorban a törzsön és a végtagokon jelennek meg, néha óriási számban és szinte egyszerre. Eltávolításuk esztétikai indokkal szokott történni csupán.
A hasi szerveken kialakuló érdaganatok olyan tüneteket okozhatnak, mint a hányinger, hányás, hasi fájdalom, diszkomfort, étvágytalanság, vagy éppen teltségérzet a hasban. Ezek az elváltozások ultrahang vizsgálat során jellegzetes képet adnak, ezért általában nem jelent gondot a diagnózis gyors és pontos felállítása.

 

Kiütés, hemangióma, vagy valami egészen más? Ha bőrgyógyászati panasza van, 24 órán belül szakorvosi diagnózist és kezelési javaslatot kaphat.

 

A hemangiómák kialakulásának oka

A pontos okok nem ismertek, annyi bizonyos, hogy a hemangiómák egy részének megjelenését genetikai tényezők befolyásolják, más részük azonban egyszeri, véletlen megjelenésű. A csecsemőkori tumorosus elváltozások hibás érfejlődési folyamatok következtében alakulnak ki és megjelenési valószínűségük az anyai életkor előrehaladtával nő.
A máj hemangiómái jelentkezhetnek a csecsemőkori hemangiómával együtt, de akár attól függetlenül is. Az ún. nem infantilis májhemangiómák érzékenyek az ösztrogénre. Ez az oka annak, hogy fokozottan érintettek a fogamzásgátlót szedő, illetve változókorban lévő, hormonpótlást kapó hölgyek, valamint a kismamák a várandósság alatt és után. 

A hemangiómák kezelése

A hemangiómák kialakulása nem előzhető meg, azonban sikeres kezelésükre, nyom nélküli eltávolításukra számos módszer létezik. A veleszületett hemangióma jó eséllyel magától visszafejlődik. A teendő szinte minden esetben “csak” a megfigyelés és a várakozás. Abban az esetben azonban, ha az elváltozás mérete elér egy kritikus szintet, mely gyakorlati vagy nyomási problémát okoz, vagy például vérzés vagy fekély jelentkezik rajta, akkor minél előbb bőrgyógyász szakorvos segítségére van szükség, ezt az állapotot ugyanis mindenképpen kezelni kell. A kisebb hemangiómák növekedése megállítható például fagyasztással. A panaszt okozó elváltozások speciális hatóanyagot tartalmazó lokális vagy szisztémás kezelést igényelhetnek. Lehetőség van érelzáró injekciós kezelésre, lézerrel történő eltávolításra vagy akár sebészeti beavatkozásra is.
A felnőttkori apró hemangiómák eltávolítása leggyakrabban elektrokoagulációval vagy lézeres kezeléssel történik meg.
A szervezeten belüli érdaganatok is kezelésre szorulhatnak, ha túl nagyra nőnek, nyomást, ezáltal fájdalmat, illetve szervi működészavart okoznak. Ebben az esetben sebészeti megoldás jön szóba. 


Bőrgyógyászati panasza van?


Közelebb a segítség, mint gondolná…

Készítsen fotókat, válaszoljon néhány kérdésre és 24 órán belül szakorvosi diagnózist, valamint kezelési javaslatot kap – szükség esetén recepttel.


Facebook