Telemedicina Online bőrgyógyászati ellátás várakozás nélkül

Jelen bejegyzés olyan információkat tartalmaz, amely a mindenkori törvényi szabályozástól függ. A cikk írásának a dátuma: 2021. április 16.

Az eRecept felírása

Minden orvos az eddig megszokott számítógépes programjával ír receptet, ami automatikusan eReceptté válik és felkerül az EESZT-be, azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-be, vagy köznapi nevén a “felhőbe”, ahonnan bármely magyarországi patikában azonnal lekérdezhetővé válik.

A törvényi előírás szerint a beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciensek részére történő vényírás esetén az eRecepthez kapcsolódó felírási igazolás kiállítása és átadása is kötelező az orvosok számára. 

Mi a felírási igazolás?

A felírási igazolás gyógyszerek felírása során keletkezik a háziorvosnál, vagy a kezelőorvosnál, amikor az EESZT-be feltöltött eReceptről készült igazolást kinyomtatják.

Az eRecept kiváltása Magyarországon saját részre

Az eRecept kiváltása saját részre – bármely magyarországi patikában, az eRecept kiállítását követően azonnal – a személyazonosság igazolásával és a TAJ kártya felmutatásával vagy pedig e-Személyi igazolványának és PIN-kódjának megadásával történhet. Az eRecept magyarországi kiváltásához 14 éven felüli páciensek részére nincs szükség a felírási igazolásra. 

Az eRecept kiváltása az Európai Unióban saját részre

Ha az orvosa elektronikus vényt állított ki Önnek, és Ön a felírt gyógyszert egy másik tagállamban szeretné kiváltani, kérnie kell a felírási igazolást is orvosától, valamint egyes helyeken szüksége lehet nyomtatott vényre is.

Az Unióban felírt gyógyszerreceptek mindegyik EU-tagországban érvényesek. Elképzelhető azonban, hogy az egyik országban felírt gyógyszer nem kapható, nem engedélyezett vagy más néven van forgalomban egy másik uniós országban.

Nincs egységes űrlap vagy formátum a más EU-országban kiváltandó gyógyszerreceptre. Az esetek többségében azok az adatok, amelyeknek valamelyik tagországban szerepelniük kell a rendelvényen, a többi uniós országban is elegendőek.

A netborgyogyasz.hu minden esetben automatikusan elküldi Önnek a felírási igazolását, amennyiben az ellátáshoz receptköteles készítményre van szükség. 

Forrás


Bőrgyógyászati panasza van?


Közelebb a segítség, mint gondolná…

Készítsen fotókat, válaszoljon néhány kérdésre és 24 órán belül szakorvosi diagnózist, valamint kezelési javaslatot kap – szükség esetén recepttel.


Facebook