Mi is az a telemedicina, illetve a teledermatológia?

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, mely során a beteg és az őt ellátó egészségügyi személyzet (orvos, ápoló, terapeuta, gyógyszerész) között térbeli és/vagy időbeli távolság van, közvetlenül nem találkoznak, a kapcsolatuk valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre.

De a telemedicina körébe tartozik az is, ha egy orvos véleményt, közreműködést kér egy kollégájától telekommunikációs eszköz igénybevételével. Az online szakorvosi vizsgálat csak egy szelete a telemedicina kiterjedt rendszerének.

A “távoli bőrgyógyászati vizsgálat” , vagyis a teledermatológia olyan ellátást jelent, mely során a beteg bőrtüneteiről nagy felbontású, színes, digitális fotókat készít vagy maga a beteg vagy egy szakember, majd ezeket szövegesen kiegészítve internetkapcsolattal rendelkező telekommunikációs eszköz segítségével juttatja el egy bőrgyógyász szakorvoshoz leletezés, véleményezés céljából.

A telemedicina elterjedése

A nyugat-európai országokban, Skandináviában vagy például Észtországban a távgyógyászat már most is fontos szerepet játszik az egészségügyi ellátásban.

A jelenlegi világjárvány kiváltotta helyzet szintén kedvez a telemedicinás rendszerek kiépülésének szerte a világon, így Magyarországon is.

Az online szakorvosi vizsgálatok szempontjából a hazánkban rendelkezésre álló felhő alapú betegadminisztrációs szoftverek, valamint az eRecept rendszere nagymértékben segíti és megkönnyíti a távgyógyászat ezen formájának gyakorlati kivitelezését.

Mik a telemedicinás kezelés előnyei?

A telemedicina legnagyobb előnye az időbeli és térbeli függetlenség és rugalmasság.

A távorvosi kezelésnek különös létjogosultsága van idős, mozgásukban korlátozott, ágyhoz kötött betegek esetén, vagy olyan esetekben, amikor egy-egy szakorvosi vizsgálatra nagyon hosszú a várakozási idő, de azok számára is előnyös lehet, akik olyan helyen élnek, ahonnan szakrendelésre eljutni nehézkes.

Számos vizsgálat igazolja, hogy bizonyos kórképek esetén a diagnózis felállításához nem feltétlenül van szükség személyes orvos-beteg találkozóra. Különösképpen igaz ez a bőrgyógyászatra, ahol a megtekintés a diagnosztizálás alapvető része, amihez sokszor egy jó minőségű fotó is tökéletesen elég. Ezen felül néhány jól irányzott kérdés segítségével felállítható a diagnózis. Már 1972-ben (!) készült Németországban egy tanulmány, mely során megállapították, hogy az esetek 85%-ában felállítható a helyes diagnózis a bőrbetegségek fotói alapján a hagyományos fizikális vizsgálattal összehasonlítva.

Előnyös az egészségügyi rendszer számára is

A beteget érintő egyéni előnyök mellett a telemedicina az egész egészségügyi rendszer számára is előnyökkel jár.

A távgyógyászat integrálása az egészségügyi ellátásba javítja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyét, valamint egyaránt csökkenti az ellátási költségeket a betegek és az ellátó rendszer számára is. Az Amerikai Telemedicina Szövetség szerint a kórházi kezelés költségei akár 30%-kal csökkenthetők telemedicinás rendszerek beépítésével.

Online szakvizsgálat során idő- és költséghatékonyan láthatók el a gyakoribb, “hétköznapibb” esetek, így több idő jut a súlyosabb vagy komplikáltabb betegségben szenvedő betegek ellátására.

A kórházak számára a telemedicina alkalmazása alacsonyabb költségekkel jár az idő és az emberi erőforrások szempontjából, például az esetleges szakemberhiány megoldásában is segítséget nyújthat.

Időmegtakarítást és nagyobb rugalmasságot jelent az orvos számára is, aki így könnyebben és gyorsabban tud kapcsolatot létesíteni pácienseivel és kollégáival.

Mi a telemedicina határa?

Sürgős esetek, azaz hirtelen jelentkező súlyos tünetek ellátására a távgyógyászat nem megfelelő lehetőség.

Amennyiben a telemedicinás vizsgálat során felállított diagnózis alapján további vizsgálatokra vagy beavatkozásra van szükség, a beteget át kell helyezni az offline ellátásba.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a telemedicina a személyes (offline) orvosi ellátás szerepét nem átveszi, hanem kiegészíti azt.


Bőrgyógyászati panasza van?


Közelebb a segítség, mint gondolná…

Készítsen fotókat, válaszoljon néhány kérdésre és 24 órán belül szakorvosi diagnózist, valamint kezelési javaslatot kap – szükség esetén recepttel.


Facebook